PRIJZENREGEN en uitmuntende prestaties topruiters Noord-Nederland tijdens IJRN Internationaal 2018 in Exloo!

PRIJZENREGEN en uitmuntende prestaties topruiters Noord-Nederland tijdens IJRN Internationaal 2018 in Exloo!

Een impressie van het Noordelijk succes!

 Een prachtig toernooi voor Noord-Nederland is net afgesloten. Met een prijzenregen en top prestaties van onze topruiters uit het Noorden. De Drentse Tom Buijtelaar uit Exloo, vorig jaar voor het eerst afgevaardigd voor Nederland voor de WK IJslandse paarden zette een bijzonder gave F1 vijfgangenproef neer met een geweldig niveau samen met  zijn 11-jarige imposante hengst Hausti van ´t Groote Veld. Op Indrukwekkende wijze reed deze combinatie zich zeer terecht naar het goud in deze proef op het allerhoogste niveau. Niet alleen in de F1 maakte deze combinatie indruk. Ook in de T1 töltproef (hoogste sportklasse) kon het publiek volop genieten van hen. Deze zware proef en het neusje van de zalm wat tölt betreft, leverde hem het zilver op. “We zijn zo mooi onderweg. Ik ben zo trots op Hausti. Natuurlijk nog kleine foutjes en punten om aan te werken. Dat kan ook niet anders. Hausti ontwikkelt zich zo mooi. Er zit zoveel moois in deze hengst”. Het eremetaal was terecht voor de combinatie Yvonne de Munck en Straumur frá Seljabrekku. Zeer beheerst, zo goed als foutloos en met een prachtige energie reed Yvonne de temperamentvolle Straumur, een WK paard, wereldberoemd in de IJslandse wereld.

 

Rena Holthaus-Bosma uit Spier, een fanatieke sportruiter liet een zeer bijzonder resultaat zien. Door allereerst de B finale van de vijfgangenproef F2 te winnen en vervolgens in de A-finale het enkele uren later nog eens dunnetjes over te doen door verrassend het zilver te pakken. Dit met de jonge 8-jarige Seifur frá Hrauni en een zeer knap puntentotaal van 5,93. Echt een bijzondere prestatie.

Maar alleen zilver was niet genoeg. In de F3, opnieuw een vijfgangenproef pakte ze het goud met haar tweede paard de 9-jarige ruin Knár frá Hrauni.

 

De Friese Anne-Jet White deed zeer goede zaken tijdens dit toernooi. Niet alleen schreef ze de T3 töltproef, in de op één na zwaarste sportklasse, op haar naam met Valdis frá Branstöðum, het goud van de T2 was eveneens voor deze ervaren wedstrijdruiter, en dan in de combinatie met  Silfri frá Hákoti,  de 15-jarige hengst van haar zus. Brons was er ook voor haar in de vijfgangenproef F2 met Dóra frá Laugabóli. Een zeer succesvol weekend dus voor de Friese amazone. Anne-Jet heeft  meerdere keren Nederland  vertegenwoordigd tijdens de World Championship Icelandic Horses.

Het zilver in de T3 ging eveneens naar Noord-Nederland, naar Anne-Floor Bouman uit Yde, die met tweetiende punt verschil met Anne-Jet White, een knappe strijd leverde.  Ook Anne-Floor heeft ons land in 2017 vertegenwoordigd op het WK. Anne-Floor leverde een top prestatie in de viergangenproef V1 op het zwaarste sportniveau. In de combinatie met Gjúga frá Lálendi streed ze voor het eremetaal. De Noor Martin Ronnestad was een klasse apart, maar het zilver was er voor haar. Zeer indrukkend gereden door deze Drentse sporter.

 

Inge Frieling kan eveneens terug kijken op een zeer succesvol weekend. Voerde ze in de selectie van de töltproef T7 met de 8-jarige merrie Timbiltá frá Stjórnarhofi al het wedstrijdveld aan, in de finale liet ze het goud niet aan haar neus voorbij gaan. Ook in de V3, een viergangenproef in een iets hogere klasse C, liet ze van zich horen. Ze pakte opnieuw met Timbilta het zilver. Een zeer mooie prestatie van deze ervaren sportruiter.

 

De Friese 15 jarige Lisa Leereveld uit Bakhuizen kwam voor het eerst uit met  de jonge Imi fra Lalendi (haar eigen paard is nog niet geheel hersteld van een blessure) in de lichte klasse van de wedstrijdproeven en niet ongezien: 2 x goud voor deze gedreven jonge sportruiter. Zowel in de viergangenproef als in de töltproef Lichte klasse reed ze overtuigend de concurrentie weg.  En ook zij ging door met haar prijzenregen: een bronzen plak in de T5.

 

Ze werd overigens op de hielen gezeten door Anton van Kamp uit Benneveld, die verdiend het zilver pakte met zijn zelf gefokte jonge hengst Fýr frá Fléttuvöllum in deze V5 viergangenproef. Anton had de run op zilver want ook in de T7 töltproef (lichte klasse) werd hij mooi 2de, opnieuw met Fýr.

 

De Friese 25-jarige Myrthe-Merel Scholte uit Beetsterzwaag nam in de T5, de töltproef in sportklasse C, het goud in beslag. Een superblije Myrthe-Merel. Zij reed een uitstekende beheerste proef met haar paard,  Svartur van ´t Ilperveld met wie zij al jaren een groeiende combinatie vormt.  In de viergangenproef V3 behaalde ze het brons met haar Svartur. Een geweldig weekend voor deze Friezin.

 

De 16-jarige Jet van de Hoeve uit Ruinen (Drenthe) was dolblij met haar 1ste plek in de Tölt in Harmony met een prachtige score van 5.90. “Ik train hard met mijn Skolla frá Niðurlandi en zie ook de ontwikkeling die we doormaken de afgelopen jaren. Dan is het zo gaaf om ons harde werken nu beloond te zien. Deze proef is sinds dit jaar opgenomen in het wedstrijdprogramma, dus best spannend ook om te doen. Ik ben super blij.” Zilver ging ook naar het Noorden. De Friese Meike de Graaf eindigde net achter Jet van de Hoeve met een 5,50 en eisde daarmee de zilveren plak op.

 

De 16-jarige snelheidsmonster Imre Otter uit het Friese Beetsterzwaag zette in de PP2 telgangproef gelijk een pracht tijd neer met de 17 jarige ruin Fáfnir frá Reykjavík. Goud werd het eremetaal. Telgangen is een van de moeilijkste disciplines en gangen van het IJslandse Paard. Een bloedstollende race lijkt voor een toeschouwer een spektakel maar voor een combinatie betekent het snoeihard werken en exact op het goede moment de goede hulpen. Eén foutje en de race is gelijk verloren.

 

En alle veelzijdigheidsproeven die uitgeschreven waren en onderdeel uitmaken van de selectieproeven voor de FEIF Youth Cup in Zweden deze zomer, zijn alle drie gewonnen door jonge sportruiters uit Friesland. Driemaal goud voor Friesland.

 Foto’s van Carmen Storck en Lutra Photos

De gouden prijswinnaars op een rij:

 • T1 töltproef sportklasse A Yvonne de Munck uit Raamsdonk

Met Straumur frá Seljabrekku en een puntentotaal van 7,28

 • T2 töltproef sportklasse A Anne-Jet White uit Rijs

Met Silfri frá Hákoti en een puntentotaal van 5,97

 • T3 töltproef sportklasse B Anne-Jet White uit Rijs

met Valdis frá Branstöðum en een puntentotaal van 5.78

 • T4 töltproef sportklasse B Ariadne Bakels – Rüthlein uit Veghel

Met Tindra von Hof Gladur en een puntentotaal van 6,37

 • T5 töltproef sportklasse C Myrthe-Merel Scholte uit Beetsterzwaag

Met Svartur van ´t Ilperveld en een puntentotaal van 5,25

 • T6 töltproef sportklasse C             13-jarige Renée de Munck uit Raamsdonk

met Sandra frá Dufþaksholti en puntentotaal van

 • T7 töltproef sportklasse D             Inge Frieling uit Gieten

met Timbiltá frá Stjórnarhofi en puntentotaal van 5,59

 • T8 töltproef sportklasse D Robin Ribhagen

Met Vargur frá Fensalir en een puntentotaal van 6,00

En gelijk met haar eindigde:            Lisa Leereveld

Met Imi fra Lalendi en een gelijk puntentotaal

 

 • Tölt in Harmony Jet van de Hoeve uit Ruinen

Met Skolla frá Niðurlandi en een puntentotaal van 5,90

 

 • F1 vijfgangenproef sportklasse A Tom Buijtelaar uit Exloo

met Hausti van ´t Groote Veld en een puntentotaal van 6,62

 • F2 vijfgangenproef de Noor Martin Rønnestad

Met Sveinn fra Tømmerby Kær en puntentot. Van 6,21

 • F3 vijfgangenproef sportklasse B Rena Holthaus-Bosma uit Spier

Met Knár frá Hrauni en puntentotaal van 5,2

 

 • V1 viergangenproef hoogste sportklasse Martin Rønnestad

Met Sökkull frá Dalbæ en puntentotaal van 6,73

 • V2 viergangenproef sportklasse B Jemimah Adams uit Dorsel (Engeland)

Met Fjölnir frá Eyri en een puntentotaal van 6,20

 • V3 viergangenproef sportklasse C Sophia Philipsen

Met Brynjar frá Skeiðvöllum en puntentotaal van 5,77

 • V5 viergangenproef sportklasse D 15-jarige Lisa Leereveld uit Bakhuizen

Met Imi fra Lalendi en een puntentotaal van 5,83

 

 • P1 telgangren over 250 meter Marjolein Strikkers uit de Purme

met Spjót frá Fitjum en puntentoaal van 6.19

 • P2 speedpass 100 meter Anne-Lene Holm uit Bad Bever (DE)

Met Zelda frá Sörlatungu en puntentotaal van 6.43

 • P3 telgangren 150 meter Mike Adams uit Dorset (Engeland)

Met Háfeti frá Hurðarbaki en puntentotaal van 6.34

 • PP1 telgangproef Anne-Lene Holm uit Bad Bever (DE)

Met Seifur frá Oddhóli en puntentotaal van maar liefst 7.46

 • PP2 telgangproef 16-jarige Imre Otter uit Beetsterzwaag

Met Fáfnir frá Reykjavík en puntentotaal van 4,90

 

 

 • Vlaggenrace 17-jarige Gerbrig Folkertsma uit Joure

met Flórus frá Wyler

 • Trail 16-jarige Marlous Wester uit Lollum

Met Gjálp frá Árbakka en een puntentotaal van 8,1

 • Show aan de hand 14-jarige Mette Wierda uit Drachten

Met Fjöður

IJRN Internationaal

De IJRN Internationaal is landelijk  één van de grootste IJslandse wedstrijden in Nederland. Bij het evenement dat zijn 33ste jaargang beleeft, staat verbinding, plezier,  prestatie, saamhorigheid en respect  voorop. In de IJslanderwereld is de IJRN Internationaal in binnen- en buitenland een geliefde wedstrijd.

Alle sportklassen (topsport, lichte klasse) en leeftijden komen hier bijeen. De sfeer is ongedwongen, hulpvaardig en gastvrij. Iedereen voelt zich hier welkom. De liefde en de passie voor de IJslander verbindt de mensen. Een stukje IJslandercultuur in Nederland.