Goud voor de 16-jarige Imre Otter uit Beetsterzwaag en voor de 31 jarige Duitse Anne Lene Holm uit Bad Bevensen tijdens de aftrap IJRN Internationaal in Exloo.

Goud voor de 16-jarige Imre Otter uit Beetsterzwaag en voor de 31 jarige Duitse Anne Lene Holm uit Bad Bevensen tijdens de aftrap IJRN Internationaal in Exloo.

Het IJslands vuur is neergestreken in Exloo dit weekend tijdens IJRN Internationaal.  Het toernooi is in volle gang. De eerste twee gouden medailles konden vanavond al uitgereikt worden. De finales van de PP1 (telgangren over 200 meter) en de PP2 (telgang over 200 meter met andere jurering) zijn net verreden.  Van de overige proeven zijn de finales zondag te bewonderen.

De 16-jarige Imre Otter uit het Friese Beetsterzwaag,  reed een super goede telgangproef met de combinatie Fáfnir frá Reykjavík. In deze combinatie was zij vorig jaar ook al heel succesvol. Toen werd zij in de vijfgangenproef F2 Nederlands Kampioen voor de Jeugd met Fáfnir.

Anne-Lene Holm liet met Seifur frá Oddhóli geen spaan heel van de concurrentie. In een waanzinnig tempo legde zij de 100 meter telgang af.

 

Van vrijdag 18 mei tot en met zondag 20 mei juni barst tijdens de IJRN Internationaal de strijd los tussen de (top) ruiters en hun temperamentvolle IJslandse paarden in Nederland, voor de jeugdige ruiters onder andere om zich te selecteren voor de FEIF Youth Cup (Wereldspelen) Icelandic Horses.

Niet alleen is de IJRN Internationaal één van de selectiewedstrijden om een van de tickets naar Zweden te winnen voor de jeugdruiters. Ook biedt het evenement de ruiters de kans zich te kwalificeren voor de A-sportstatus en worden de prestaties vermeld op de World Ranking List.

Dit mooie weekend heeft voor iedereen wat wils: voor alle sportklassen is er een mooi compleet programma georganiseerd. In totaal komen er meer dan 100 combinaties aan de start. Onder hen combinaties uit Engeland en Duitsland. Vanavond worden er verschillende telgangproeven verreden.  Morgen barst de strijd weer los om 08.30 uur. Een super gevarieerd programma deze dag. Gangenproeven, töltproeven en de spectaculaire telgangproeven wisselen elkaar steeds af. Een feest om naar te kijken.  Zondag zal staan in het teken van de Finales.  

 

FEIF Youth Cup 2018

De Youth Cup 2018 vindt dit jaar plaats in Axevalla, in Zweden van 28 juli t/m 4 augustus. Zes jeugdruiters zullen Nederland vertegenwoordigen tijdens dit geweldig mooie evenement:

De focus van de tweejaarlijkse FEIF Youth Cup (Een soort van Wereldspelen voor jeugdruiters in de leeftijd van 14 t/m 17 jaar) ligt op teamwork, sportmanship, verbetering van de rijvaardigheden en interculturele vriendschappen tussen de jeugd en tegelijkertijd de toekomst van de IJslandse Paardensport.

FEIF Youth Cup wordt om de twee jaar georganiseerd en bestaat uit een week van intensieve training met internationaal gerespecteerde instructeurs. De week eindigt in een competitie in de Jeugd klassen op diverse niveaus óp, maar ook proeven buiten de ovaalbaan (o.a. TREC, show aan de hand, dressuur). Deelnemers in de leeftijd tussen de 14 en 17 jaar wedijveren in internationale teams (dus gemengde teams waarin de verschillende deelnemende landen vertegenwoordigd zijn), met als doel bevordering van vriendschap en een besef van culturele verschillen. Gastlanden zijn (geweest):

1995 – Luxemburg
1996 – Noorwegen
1998 – IJsland
2000 – Duitsland
2002 – Zweden
2004 – Nederland
2006 – Oostenrijk
2008 – Zwitserland
2010 – Denemarken
2012 – Duitsland
2014 – IJsland
2016 – Nederland

2018 – Zweden

 

De weg naar de  FEIF Youth Cup in volle gang

De animo binnen de IJslandse wereld voor deelname aan  de Youth Cup, is zoals verwacht groot. Vanuit het hele land zijn aanmeldingen van jonge ruiters bij de NSIJP  binnen gekomen. Het is een eer om deze ‘Wereldspelen’ te mogen vertegenwoordigen. Inmiddels zijn er twee selectiewedstrijden geweest. De derde wedstrijd waar de Nederlandse jeugdruiters (14-17 jaar) zich kunnen kwalificeren is dus dit weekend tijdens IJRN Internaltionaal. Geheel in lijn met het doel van FEIF Youth Cup zijn het niet alleen de wedstrijdresultaten die bepalen hoe het team dat Nederland mag vertegenwoordigen eruit zal zien. De ontknoping en bekendmaking van de namen van de 6 geselecteerde jeugdruiters zal tijdens de Nederlandse Jeugdkampioenschappen op 3 juni in Esbeek, officieel bekend gemaakt worden, tevens het laatste toernooi met jeugdselectiewedstrijden.  Tijdens de uitreiking van de Nationale titels 2018 zal het deelnemende team bekend gemaakt worden. Het is dus nog even heel erg spannend voor de jeugd.

 

IJRN Internationaal

De IJRN Internationaal is landelijk  één van de grootste IJslandse wedstrijden in Nederland. Bij het evenement dat zijn 33ste jaargang beleeft, staat verbinding, plezier,  prestatie, saamhorigheid en respect  voorop. In de IJslanderwereld is de IJRN Internationaal in binnen- en buitenland een geliefde wedstrijd.

Alle sportklassen (topsport, lichte klasse) en leeftijden komen hier bijeen. De sfeer is ongedwongen, hulpvaardig en gastvrij. Iedereen voelt zich hier welkom. De liefde en de passie voor de IJslander verbindt de mensen. Een stukje IJslandercultuur in Nederland.