Super spannende Nederlandse Kampioenschappen IJslandse Paarden in Exloo van 14 t/m 16 juli!

Super spannende Nederlandse Kampioenschappen IJslandse Paarden in Exloo van 14 t/m 16 juli!

Op vrijdag 14 juli barst tijdens het Nederlandse Kampioenschap IJslandse Paarden de strijd los om de nationale titels  van 2017. De Nederlandse topruiters strijden niet alleen om de kampioenstitel, alles staat in het teken van de Wereld Kampioenschappen IJslandse Paarden 2017 en een ticket bemachtigen voor de WK equipe. Dit kampioenschap is de laatste mogelijkheid om dit te realiseren. Het WK 2017 is van 9 t/m 14 augustus in Nederland zelf, in het Noord-Brabantse Oirschot. De crème de la crème van de topruiters in deze hippische discipline zullen aan de start verschijnen dit weekend. “Drenthe in het teken van het IJslands vuur ”

Extra zware bezetting jury
Een topbezetting voor dit belangrijke evenement staat klaar om de combinaties van de punten te voorzien, onder wie drie juryleden die ook de WK gaan jureren: Þorgeir Guðlaugsson (IJsland, juryvoorzitter tijdens het Wereldkampioenschap), Nicolai Thye (Duitsland + WK Jurylid), Lutz Lesener (Duitsland + WK Jurylid) en Einar Ragnarsson.  Daarnaast bestaat de jury uit Aly van der Veen (NL), Armet Tuijn (NL), Carolien de Lauwere (NL) en Margien Verkuyl (NL).

De weg naar het WK in volle gang en nog onbeslist!
Inmiddels zijn drie selectiewedstrijden voor het WK geweest. De Nederlandse equipe kan maximal bestaan uit twaalf ruiters (7 volwassenen en 5 Young Riders), mits de absolute drempels voor de WK deelname twee maal gereden zijn (in 2017). De strijd is nog geheel onbeslist en dat maakt de NK IJslandse Paarden 2017 in Exloo tot een bloedspannend evenement dit jaar. Binnen enkele uren was de inschrijving die maandag om 20.00 uur startte, met maximal 150 combinaties dan ook volgeboekt. Zondag wordt het WK equipe officieel gepresenteerd, als alle selectie wedstrijdonderdelen zijn afgerond en de balans kan worden opgemaakt.

Wie hebben al mogelijk een ticket op zak en wie heeft nog kans op deelname aan de WK dit jaar?

De volgende vijf ruiters hebben twee keer de vereiste drempel gereden en maken kans om opgenomen te worden in de WK equipe.

 • Leonie van Eijken (Young Rider) met haar merrie Snerpa in de vijfgangenproef F1 en in het vijfganger klassement
 • Charlotte White (Young rider) uit Rijs (Friesland), met  haar merrie Elja vom Waldhofilfri frá Hákoti in de P2 (speedpass)
 • Nienke Schaafsma uit Yde (Drenthe) met Nátt frá Hefill met hun monster score in de PP1(telgangproef)
 • Artemesia Bertens met Korgur frá Ingólfshvoli, in de viergangproef V1 (deze Nederlandse ruiter woont op IJsland en wil graag Nederland vertegenwoordigen op de wereldkampioenschappen in Oirschot)
 • Erik Spee uit Neer met Ormur frá Framnesi in de telgangproef PP1

 

Negen combinaties hebben de norm/set 2 van de WK norm  éénmaal behaald in een van de relevante proeven.  Wie van hen lukt het om een WK ticket te bemachtigen door deze prestatie te herhalen? Dat zal blijken op het NK IJslandse Paarden aankomend weekend. Eén van deze combinaties, Young Rider Ásdís Brynja Jónsdóttir,  woont eveneens op IJsland. Zij volgt daarbij de evenals Artemisia de “IJslandroute” en kan zich op de geselecteerde wedstrijden op IJsland kwalificeren voor Nederland. Het zal een bloedspannend treffen worden waarbij zaterdagavond  de definitieve tickets voor the World Championship Icelandic Horses 2017 uitgereikt worden.

Voor wie wordt het komend weekend “erop of eronder”?

 • Tom Buijtelaar uit Klijndijk (Drenthe) met zijn hengst Hausti van ´t Groote Veld in de vijfgangenproef F1
 • Bo Cavens (Young Rider) uit Helmond (Noord-Brabant) met haar hengst Unnar frá Blönduósi eveneens in de vijfgangenproef F1
 • Ásdís Brynja Jónsdóttir (Young Rider) in de vijfgangenproef F1 met Sleipnir frá Runnum.
 • Christa Rike (Young Rider) uit Alphen (Noord-Brabant) in de töltproef T2 met haar ruin Glanni frá Ytri-Hofdölum
 • Sigurður Marinusson uit Schoorl (Noord-Holland) met Frabín frá Fornusöndum in de PP1 (telgangproef)
 • Sanne Ponjee uit Nettetal (Duitsland) met Luna frá Ponjée in de PP1
 • Lara Margrét Jónsdóttir (Young Rider) uit Broek op Langedijk (Noord-Holland) met Zelda frá Sörlatungu in de P2 (speedpass)
 • Annefloor Bouman uit Yde (Drenthe) met Kná frá Kálfsstöðum in de P1 (telgangren). Zij reed set 2 van de WK Norm. Dat deed ze eveneens voor de P2 (speedpass).

 

IJsland Rijders Noord
De organisator van dit belangrijkste Nederlandse hippische evenement is IJRN, de vereniging IJsland Rijders Noord. IJRN beschikt over een prachtige accommodatie in Exloo, aan de Valtherweg 27a. Op het buiten terrein van het geheel vernieuwde HCE zullen alle proeven verreden worden. Daarnaast beschikt IJRN in Exloo over een uitstekend gefaciliteerde camping waar tijdens evenementen de paarden staan te grazen tussen de tenten, caravans en campers van de wedstrijdruiters.  Een bijzonder mooi plaatje ook.

IJRN heeft als doel om mensen met hun passie voor het IJslandse paard samen te brengen. Cultuur van IJRN: enthousiast, betrokken, tolerant, groot saamhorigheidsgevoel, professioneel, eerlijk.

“De IJslandercultuur”
Er valt overigens nog zeker wat te winnen als het gaat om bekendheid in Nederland voor deze nog vrij onbekende hippische discipline.  Het gaat om een sport waar Nederland op wereldniveau een speler is en haar positie op de Wereldranglijst ziet stijgen. Een sport waar kwaliteit en professionaliteit hand in hand gaan met een gemoedelijke vriendelijke sfeer. En een sport die een groeiende curve laat zien in prestaties van de fokkerij,  aantal IJslander-liefhebbers en ontwikkeling in het algemeen.

Het welzijn van het IJslandse paard heeft een hoge prioriteit bij deze topsport. De IJslandse sportwereld wil daarin een voorbeeldfunctie vervullen in de hippische sportwereld.

Foto: Henk Peterse