Nieuws

Ruim 15000 mensen kwamen de afgelopen dagen naar Drenthe om te genieten van mensport op het allerhoogste niveau. Op alle vier de wedstrijddagen van donderdag 27 augustus tot en met zondag 27 augustus was er prachtige paardensport op Hippisch Centrum Exloo. Aan het einde van de 4 spannende dagen werden zondag tijdens de afsluitende medailleceremonie de nieuwe kampioenen gehuldigd.

 

Al vanaf de eerste wedstrijddag was de tribune goed gevuld. Veel mensen uit de omgeving kwamen een kijkje nemen en waren erg onder de indruk. Ook het weer werkte mee. Alleen op vrijdag en zondag viel een enkele bui en was er af en toe wat motregen. Op zaterdag tijdens de marathon was het een prachtige zonnige dag en waren er veel mensen op de been die genoten van het spektakel. Lieuwe Koopmans van het Hippisch Centrum Exloo kijkt terug op mooie en bijzondere dagen. “Ik ben er trots op dat we dit met ons team hebben neergezet. Het ziet er prachtig uit er is veel publiek en we krijgen complimenten van alle deelnemers en officials. Dankzij de hulp van onze vrijwilligers, de sponsoren en de provincie Drenthe hebben we dit voor elkaar gekregen.”

Nederlandse successen

Uiteindelijk waren er 5 medailles voor Nederland, waarvan 3 bij de vierspannen. Na een spannende strijd tussen Nederland en Duitsland, was Nederland in het laatste wedstrijdonderdeel, de vaardigheidsproef, het sterkst. De Nederlandse teamleden bleven alle drie foutloos en zo werd het teamgoud binnengehaald. Individueel prolongeerde Bram Chardon zijn Europese titel door als laatste starter een foutloze rit te rijden. Koos de Ronde reed op zaterdag een razendsnelle marathon, bleef foutloos tussen de kegels en pakte zo het zilver. De Europees kampioen won de titel voor de 3e keer. “Het is heel tof dat we ondanks de druk van de Duitsers toch goud hebben. We hebben weer aangetoond dat Nederland een sterk menland is. Ik vind het mooi dat naast mij Koos ook op het podium staat met zilver.”

Zilver voor Veneman

Bij de paramenners won Duitsland het teamgoud. De Amerikaanse Tracy Bowman prolongeerde haar wereldtitel in grade 1. Bij grade 2 (menners met een wat lichtere beperking) won de Duitse Alexandra Röder alle onderdelen en werd de nieuwe wereldkampioene. Na een sterk gereden foutloze vaardigheidsproef was het zilver voor Ingmar Veneman. “Ik ben echt heel blij!” straalt ze. “Altijd zat ik er net naast, elke keer met een puntje en dan nu zilver met een puntje verschil. Ik vind het zo gaaf en dat hier in Exloo op eigen terrein.” De bronzen medaille ging ook naar Nederland in de persoon van Aad van Marwijk die zich in de marathon had teruggeknokt.

Trots

Bondscoach Ad Aarts was tevreden met zijn vijf medailles. “Ik ben heel tevreden. Het was een mooie wedstrijd in een mooie ambiance. Ik ben trots dat Nederland, Lieuwe Koopmans en de KNHS, het hebben aangedurfd om deze kampioenschappen te organiseren. En met deze resultaten is het een win-win situatie voor iedereen.”

Niet alleen de mensen uit de sport genoten van de wedstrijd, maar ook het gemeentebestuur van Borger-Odoorn was zeer te spreken. Burgemeester Jan Seton kwam op vrijdag een kijkje nemen en was onder de indruk. “Het is een goed sportjaar voor onze gemeente. Ik heb nog nooit ergens in onze gemeente zo’n grote tribune gezien. De sportieve activiteiten in dit hele plaatje zijn fantastisch om te zien. Dus je moet hier zijn geweest: dat je het proeft, dat je het ruikt, dat je het voelt!”

Uitslagen:

 

WK paramennen

Individueel:

Grade 1:

 1. Tracy Bowman (USA) 132,23
 2. Patricia Grosserichter (GER) 140,76
 3. Jodie MCKeone (AUS) 146,86

Grade 2:

 1. Alexandra Röder (GER) 132,91
 2. Ingmar Veneman (NED) 154,50
 3. Aad van Marwijk (NED) 155,59

Landenteams:

 1. Duitsland 273,67
 2. Verenigde Staten van Amerika 298,95
 3. Groot Brittanië 299,69

EK vierspannen

Individueel:

 1. Bram Chardon (NED) 164,48
 2. Koos de Ronde (NED) 169,10
 3. Michael Brauchle (GER) 169,21

Landenteams:

 1. Nederland 326,66
 2. Duitsland 331,01
 3. België 358,09

Gedetailleerde uitslagen op: klik hier voor de uitslagen

 

Foto’s: Wilco van Driessen