Nieuws

Een boeiend programma met 35 rubrieken, opvallende nieuwelingen, mooie rubrieken en schitterende winnaars tijdens de 31ste editie van de Noordelijke Tuigpaarden Dag.

De nieuwelingen tuigpaardmerries kregen een finale met vier. Na een spannende finale greep Richard Hofstra de overwinning met de vos Pardoes (v. Kordaat) van de combinatie Schut, Oldeburger en Hofstra die steeds krachtiger en ruimer werd naar mate de wedstrijd vorderde.

De rubriek KWPN-tuigpaardmerries aan de hand en in tuig kreeg een sublieme winnaar. De 11-jarige elite sport merrie Ilanda (v. Eebert) van de familie Pos kreeg zowel aan de hand als in tuig de meeste punten. Deze schitterende vosmerrie was een aantal jaren van het tuigpaardtoneel verdwenen maar bleek nog net zo mooi als weleer en was in tuig overtuigender dan ooit. Marcel Ritsma mocht de ereronde aanvoeren als winnaar van de KWPN-tuigpaarden Noord trofee.

Ook bij de Friezen en Hackney’s waren hele beste kopnummers. Albert Minkema won de limietklasse Fries ras met Epke van de Lits (v. Nane 492) en met Melle van de Lits (v. Wimer 461) de openklasse. Melle is teruggekeerd uit Amerika en trad imponerend op. Dat deed Durk (v. Tsjalle 454) van Jan Eppinga in de damesklasse met Wiesje van der Woude. Bij de Young Riders wist Harm Hamstra de koppositie te veroveren met Norbert 444 dochter Susanne van Lammert de Boer.

Bij de Hackney’s won Kees Kimenai ook de eerste limietklasse met Eclipse Sunrise (. Eclipse Moviestar). Manon Alting- Veerman heeft haar Black Promisse (v. Heartland Moonshadow) in topvorm en won zowel de tweede limietklasse als de damesklasse. Hoefsmid Dion ten Berge won de openklasse met Noddyvyse Casanova (v. Sunbeam Something Special).

Grote Prijs Exloo

Alle winnaars van de tuigpaardrubrieken plaatsen zich voor het sluitstuk van de avond, de Grote Prijs Exloo gesponsord door Hengstenhouderij Landzicht.

Vier paarden namen het tegen elkaar op: Lord Liberty (v. Fabuleus) gereden door Niek Alting, Olivier gereden door Nico Calis jr., Emaire gereden door Nico Calis sr. en Lanto PSH (v. Delviro) gereden door Marcel Ritsma. Alle vier toppaarden. De allesbeslissende finale ging tussen Emaire en Lanto PSH. Na lang wikken en wegen koos de jury Lanto PSH tot winnaar.

Shows

Naast alle paarden was er ook ruimte voor muziek en show. Zo kwam in de eerste pauze kwam draaiorgel De Parel uit Meppel het publiek vermaken en later liet Daan Boverhof zijn fietskunsten zien en sprong onder andere over een pony heen. Tot slot kwam Mark de Groot zijn goedgekeurde tuigpaardhengst Latino (v. Dyalno) aan de lange lijnen showen.

De Noordelijke Tuigpaarden Dag is volgend jaar op 12 april 2025!