Nieuws

Joris Wouda uit het Drentse Drouwen voldeed net niet aan de kwalificatie-eisen om in aanmerking te komen voor het WK ponymennen in Oirschot, maar gaat wel WK-ervaring opdoen dit jaar. Het 17-jarige mentalent start namelijk met zijn vierspan pony’s op het EK&WK mennen in Exloo van 24 tot en met 27 augustus… als voorrijder!

Joris Wouda is in Exloo de zogeheten ‘guineapig’ of ‘testrijder’. Joris start als eerste deelnemer in de dressuur, de marathon en de vaardigheid. Op grote internationale kampioenschappen als het EK vierspannen en het WK paramennen in Exloo, is het gebruikelijk dat er, voordat de wedstrijden officieel beginnen, er eerst een testrijder start. Dit is om er voor te zorgen dat de juryleden, tijdwaarnemers, stewards, vrijwilligers, cameraploegen etc. kunnen testen of alles werkt en of iedereen op de juiste positie staat.

Joris heeft er zin in: “Ik vond het super dat de organisatie mij vroeg om dit te doen. Voor mij is het ook dichtbij, ik sta met een kwartiertje in Exloo. Ik vermoed dat er heel veel publiek aanwezig zal zijn in Exloo en zo kan ik me mooi in de kijker rijden! Ik ben dit jaar pas voor het eerst internationaal gestart en de tijd was te kort om me te kunnen kwalificeren voor mogelijke deelname aan het WK ponymennen. Op deze manier kan ik toch wat WK-ervaring opdoen.”

Joris won in maart de tweesterren-wedstrijd in Exloo en was daarna zeer succesvol in Kronenberg (eerste plaats) en in het Deense Morkov (eerste plaats). Eerder deze maand maakte hij de overstap naar het driesterrenniveau in het Duitse Greven, waar hij op de derde plaats eindigde. Voldoende reden voor de organisatie om deze sympathieke jonge Drentse menner de gelegenheid te geven zich voor eigen publiek in EK&WK-entourage te profileren.

Foto: Bianca Douwes – Joris Wouda in actie in Exloo maart 2023.