Nieuws

Anne-Jet White (Friesland), Aileen Mentink (Overijssel), Regina Plate (Gelderland) en Sarah Guerra (Noord-Holland). 

Afgelopen zaterdag,  9 maart stond Hippisch Centrum Exloo in het teken van de clubkampioenschappen van IJsland Rijders Noord (IJRN).  Tevens is dit de aftrap van het IJslandse wedstrijdseizoen in Nederland, dat dit jaar geheel in het teken staat van kwalificatie voor de Wereldkampioenschappen.

Jong en oud, lichte klassen en sportklassen streden in de verschillende proeven om de winst. Met een geweldig resultaat voor de vele sportruiters die uit het gehele land afreisden naar Exloo:  De 25-jarige Friese Anne-Jet White uit Rijs werd met overmacht de nieuwe clubkampioen in de sportklasse en daarmee nam zij de titel over van Jeanette Santifort.  De 20-jarige Aileen Mentink uit Hengelo  verdedigde met verve haar titel in de sportklasse voor de jeugd en met succes. Opnieuw mag zij zich een jaar lang IJRN Clubkampioen noemen in de sportklasse, categorie jeugd.   Regina Plate uit Ermelo (volwassenen) prolongeerde evenals de 18-jarige Sarah Guerra (jeugd) uit Amsterdam de titel IJRN Clubkampioen in de lichte sportklasse. Sarah Guerra staat al jaren eenzaam aan de top in de lichte klasse. Deze jonge ambitieuze amazone, die in 2018 nog ons land heeft vertegenwoordigd bij de Youth Cup in Zweden, kon  voor de derde keer op rij de titel in ontvangst nemen.

 

De IJRN clubkampioenen  van 2019

Anne-Jet White is met de mooie Punktur frá Vogum met overmacht de clubkampioen Sport voor de volwassenen geworden.  Zij presteerde uitstekend met een 5,83 in de töltproef T3 en een 5,87 in de viergangenproef V2.

Aileen Mentink kwam, zag en overwon bij de jeugd in de sportklasse.

Met de tienjarige  Orðheldni frá Norðurslóðum behaalde zij een prima  5,2 in de töltproef T4 en een 5,37 in de viergangenproef  V2.  Een mooi begin van het seizoen voor beiden!

Sarah Guerra uit Amsterdam kon de winst  niet meer ontgaan in de lichte klasse. Zij reed prachtig constante proeven met  het paard  Smellur vom Murrtal waarmee ze haar harde werken en trainen in Friesland (zij traint bij Anne-Jet Whtie) beloond zag met opnieuw het kampioenschap (3 x is scheepsrecht).

Indrukwekkend was de prestatie van Vera van Praag Sigaar uit Noord-Sleen met de 12-jarige hengst Fitja-Hljómur frá Oddhóli. Van het gehele deelnemersveld behaalde zij de hoogste score van de dag.  Namelijk 6,17 in de viergangenproef V2 en daarmee gaf ze gelijk haar visitekaartje af  voor dit belangrijke wedstrijdseizoen.

World Championships for Icelandic horses  Berlin

Van 4 t/m 11  augustus 2019 vindt in Berlijn het Wereldkampioenschap IJslandse paarden plaats. Ook vanuit Nederland gaat daar een equipe naar toe voor sport en fokkerij.  Nederland zendt een vol team van 12 deelnemers uit; de beste 5 Young Riders kunnen zich kwalificeren via de Young Riders norm, de overige 7 plekken worden gevuld door de combinaties hoogst op de ranking, ongeacht of het Young Riders zijn of volwassenen.

Zowel de IJRN Internationaal als het NK in Exloo zijn twee van de belangrijkste selectiewedstrijden voor de topcombinaties.  12 t/m 14 juli is de laatste mogelijkheid voor de ruiters om die felbegeerde ticket naar de WK te behalen. Dan strijkt de “IJslandse top” in Exloo neer en zal het IJslands Vuur in al haar schoonheid en kracht losbarsten.  Een bijzonder evenement om mee te maken.

 

Wedstrijdkalender IJRN 2019

IJRN Internationaal                                     7 – 9 juni (selectiewedstrijd WK)

NK IJslandse Paarden                                 12 – 14 juli (laatste selectiewedstrijd WK)

IJRN All Ride                                                 24 augustus

IJRN Videowedstrijd                                    1 november

“Thuis tölt ie beter”

Fotograaf: Vera van Praag Sigaar