Prijzenregen voor Annefloor Bouman uit Yde én ticket voor WK equipe op zak!

Prijzenregen voor Annefloor Bouman uit Yde én ticket voor WK equipe op zak!

Zondag 16 juli presenteerde een trotse WK equipe zich aan het publiek tijdens het NK IJslandse Paarden in Exloo. De WK equipe bestaat maar liefst uit 12 combinaties dit jaar. Een geweldig resultaat. Deze combinaties zullen Nederland vertegenwoordigen op het Wereldkampioenschap IJslandse Paarden dat dit jaar in Nederland zelf gehouden wordt (Oirschot) van 7 t/m 13 augustus. Tot op het laatst toe was niet duidelijk wie geselecteerd zou worden voor de WK equipe. Voor Annefloor Bouman (Yde) en Tom Buijtelaar (Klijnsdijk) die beiden al jaren meedraaien in de Nederlandse top is deelname aan de WK in eigen land dit jaar, een droom die uitkomt. Hiervoor is zo hard getraind, vele jaren lang.

Een korte reactie van Annefloor Bouman en Tom Buijtelaar

Ze is dit weekend Nederlands Kampioen in de P1-de telgangren over 250 m- geworden, haalde brons in de P2 –speedpass over 100 m- en zilver in de viergangenproef V2. En ook nog eens winnaar van het viergangenklassement Sport B. Wat een ongelofelijk sterk weekend voor deze 39-jarige Annefloor Bouman uit het Drentse Yde. En als kroon op het werk, Nederland vertegenwoordigen bij het  World Championships Icelandic Horses 2017 dat na tien jaar opnieuw in Nederland gehouden wordt.  Zij is zo blij en het moet allemaal nog even zinken bij deze kersverse Nederlands Kampioene.

Ook Tom Buijtelaar, die brons haalde in de töltproef T1 op deze NK,  kan zijn geluk niet op. “Vier jaren hard getraind naar deze WK toe. De 1ste twee selectiewedstrijden ging het niet zoals ik had gewild. Dat heb ik in Wortel en dit weekend in Exloo recht gezet. En nu in de WK equipe. Zo geweldig mooi! Ik heb nog geen ervaring met internationale toernooien en ga er alles uit halen om een top prestatie neer te zetten in augustus”

 De WK equipe presenteert zich

Nederland zal met twee fokkerij paarden en 12 sport combinaties naar Oirschot afreizen. De equipe zal bestaan uit:
Volwassenen
Nienke Schaafsma uit Wageningen met  Nátt frá Hefill
Tom Buijtelaar uit Exloo met Hausti van ´t Groote Veld
Annefloor Bouwman uit Yde met Kná frá Kálfsstöðum
Yoni Blom uit Veghel met Bjartur fra Aquadraat
Mieke van Herwijnen uit Deurne met Ómar frá Vestri-Leirárgörðum
Erik Spee uit Neer met  Ormur frá Framnesi
Artemisia Bertus uit IJsland met Korgur frá Ingólfshvoli

De Young Riders
de 21-jarige Charlotte White uit Rijs (Friesland) met  Elja vom Waldhof
de 20-jarige Leonie van Eijken uit Datteln met Snerpa
de 17-jarige Manon de Munck uit Raamsdonk met Straumur frá Seljabrekku
de 18-jarige Ásdis Brynja Jonsdóttir uit IJsland met Sleipnir frá Runnum
de 17 jarige Christa Rike uit Alphen met Vaðall frá Fensalir

In de komende weken en gedurende het WK zal het team gaan samenwerken met kadercoach en vanaf nu ook team trainer/coach Siggi Mar.
7 van de 12 ruiters maken op dit moment ook deel uit van het NSIJP kader.
De equipe zal bestaan uit.
Volwassenen
Nienke Schaafsma – Nátt
Tom Buijtelaar – Hausti
Annefloor Bouwman – Kná
Yoni Blom – Bjartur
Mieke van Herwijnen – Ómar
Erik Spee – Ormur
Artemisia Bertus – Korgur

Junioren
Charlotte White – Elja
Leonie van Eijken – Snerpa
Manon de Munck – Straumur
Ásdis Brynja Jonsdóttir – Sleipnir
Christa Rike – Vadall

In de komende weken en gedurende het WK zal het team gaan samenwerken met kadercoach en vanaf nu ook team trainer/coach Siggi Mar.
7 van de 12 ruiters maken op dit moment ook deel uit van het NSIJP kader.
De equipe zal bestaan uit.
Volwassenen
Nienke Schaafsma – Nátt
Tom Buijtelaar – Hausti
Annefloor Bouwman – Kná
Yoni Blom – Bjartur
Mieke van Herwijnen – Ómar
Erik Spee – Ormur
Artemisia Bertus – Korgur

Junioren
Charlotte White – Elja
Leonie van Eijken – Snerpa
Manon de Munck – Straumur
Ásdis Brynja Jonsdóttir – Sleipnir
Christa Rike – Vadall

In de komende weken en gedurende het WK zal het team gaan samenwerken met kadercoach en vanaf nu ook team trainer/coach Siggi Mar.

Een reactie van Chef de Mission WK Equipe Reinanda Haverkamp

Op de vraag hoe het keuze proces voor de 12 combinaties gelopen is, vertelt Reinanda Haverkamp enthousiast: “We hebben niet alleen gekeken naar de combinaties die de WK norm 2x hebben gereden. We hebben breder gekeken deze keer: welke combinaties hadden de minste afwijking met de norm? Wie valt op in de gangenklassementen? En wie laat een uitstekende ontwikkeling zien en een stijgende lijn naar het WK toe? Wie verdient gezien de prestaties en ontwikkeling een WK ticket?  Met welk team verwachten we de beste prestaties neer te kunnen zetten op het WK?” Reinanda vertelt dat het een zorgvuldig maar ook moeilijk afwegingsproces is geweest. “Yoni Blom heeft door de blessure van Bjartur niet kunnen deelnemen aan een van de selectiewedstrijden dit wedstrijdseizoen. Dit weekend rijdt ze voor het eerst Bjartur weer en je ziet gelijk de klasse en kwaliteit. Het is een ervaren combinatie,  onze beste combinatie op het WK in 2015. Die horen dan ook thuis in de equipe. Annefloor Bouman laat al jaren zien dat zij in de top thuis hoort. Jaar in, jaar uit staat zij op nummer 1 of 2 waar de telgangonderdelen haar specialisme zijn. En ze heeft ook set2 van de WK norm dit seizoen meerdere malen gereden. Christa Rike heeft  in april een scooterongeluk gehad en heeft daardoor de afgelopen toernooien niet kunnen laten zien wat ze in huis heeft. Haar revalidatieproces liep ernaast.  Maar ze reed wel en zeker niet onverdienstelijk. Zij is zo goed als terug op haar topniveau. Manon de Munck rijdt nog maar een maand in de huidige combinatie met nu al opzienbarende resultaten en Tom Buijtelaar laat ook in het gangenklassement (telgang, töltproef en gangenproef) een minimale afwijking zien met de norm en presteerde de afgelopen 2 selectiewedstrijden uitstekend. En zo zijn alle mogelijke combinaties zorgvuldig besproken. Sigurður Marinusson (Siggi Mar), oud Wereldkampioen en coach/trainer van het kader heeft het gehele seizoen alle paarden nauwgezet gevolgd, op elke selectiewedstrijd was hij er en heeft de ontwikkeling gevolgd. Er zijn meerdere partijen en belanghebbenden en met elkaar hebben we gisteren overlegd. Met de sportcommissie, het bestuur, de staf, de coach en trainer om zo tot een “eerlijke en verantwoorde” keuze te kunnen komen. Een open en goed overleg. Ik ben dan ook heel blij met deze voltallige afvaardiging en zie het WK met vertrouwen tegemoet”. Reinanda noemt nog: “bijzonder is dat Siggi Mar zijn plaats in het equipe (hij had namelijk de WK norm twee maal gereden) heeft afgestaan om zich voor de volle 100% op de training en coaching te kunnen richten van het equipe. Echt klasse van deze ervaren en meervoudig wereldkampioen”.

Wereldkampioenschap IJslandse Paarden 2017
Na de succesvolle Wereldkampioenschap (WK) in 2007 organiseert Nederland in 2017 voor de tweede keer de WK voor IJslandse paarden. Van 7 tot en met 13 augustus is Oirschot the place to be voor iedereen die van (paarden)sport, fokkerij en IJslandse paarden houdt. Kenners verheugen zich op de 300 deelnemende combinaties uit 19 landen die de strijd aangaan op de ovaalbaan en telgangbaan om de vijf gangen van het IJslandse paard te tonen, zowel in sport als fokkerij. Zij worden aangemoedigd door meer dan 50.000 internationale bezoekers tijdens de zeven dagen sportief geweld in Oirschot. In het buitengebied van dit Brabantse dorp wordt een tijdelijk stadium met bijbehorende accommodaties voor deelnemers en bezoekers opgebouwd. Het terrein biedt tevens een Markaður (strodorp), Breeders Boulevard met expo’s van fokkers wereldwijd. Het sportprogramma is uitgebreid met een Galashow, lezingen en seminars en een avondprogramma van concerten en feesten.

Foto: Lutra Photos, Taeke Otter