Viermaal WK limiet gereden tijdens IJRN Internationaal afgelopen weekend in Exloo

Viermaal WK limiet gereden tijdens IJRN Internationaal afgelopen weekend in Exloo

Vier ruiters, van wie twee Youth riders, hebben deze tweede WK selectie wedstrijd succes behaald.  Zij hebben de WK drempels gehaald! In het geheel vernieuwde Hippisch Centrum Exloo waar IJRN Internationaal 2017 verreden werd, vlogen de vonken eraf tijdens de vier wedstrijddagen afgelopen weekend. Nienke Schaafsma (Wageningen), Leonie van Eijken (Datteln, DU) en Charlotte White (Rijs) hebben de vereiste drempel 2 x gereden. De 43-jarige Erik Spee (Neer), een van de telgangspecialisten in Nederland, zal nogmaals deze prestatie moeten neerzetten in de komende maanden met om zich te verzekeren van deelname aan de Wereld Kampioenschappen. Immers, de limieten zullen twee keer behaald moeten worden voordat de sporter toegevoegd wordt aan de WK afvaardiging.

De Friese Youth Rider Charlotte White

De 21-jarige Friese Charlotte White, die 2 jaar geleden ook WK ruiter was, toen met Silfri frá Hákoti met wie haar zus Anne-Jet nu zeer succesvol is, is dolblij. Het dreigde  bijna mis te gaan afgelopen vrijdag. De eerste doorgang (iedere ruiter heeft 2 pogingen om  een tijd neer te zetten) in de P2 (speedpass over 100 meter met een vliegende start) ging niet goed. In plaats van telgang stormde Elja vom Waldhof in galop de baan over. “Ik wist toen dat ik met nog meer focus mijn 2de race moest neerzetten en de rust moest houden”. En dat deed ik: “Ik heb haar niet eens voluit laten gaan, er zit dus nog veel meer in en daar ga ik naar de WK toe met Siggi Mar en Eric Spee, in mijn ogen de telgangspecialisten in Nederland, aan werken. Om tijdens het WK het maximale te kunnen laten zien. Charlotte is nieuw in de telgang. Pas sinds vorig jaar rijdt zij de merrie Elja en ook deze proef. Elja is gefokt door Hans- Dieter Pütz van Gestüt Waldhof uit Nettersheim (Duitsland) en sinds een jaar in bezit van Charlotte. Haar score van 6.25 is voldoende voor WK deelname.

Snelheidsmonster Nienke Schaafsma

Met een spectaculaire razendsnelle telgang liet Nienke Schaafsma in de  PP1 met Nátt frá Hefill geen spaan heel van de concurrentie. Zij legde de 100 meter rond de 8 seconden af en reed de WK norm van 6.427 punten  aan gruzelementen met haar score van 7.71, een uitzonderlijke prestatie. Een droom wordt werkelijkheid voor Nienke. Dit had ze van tevoren niet bedacht. Nátt is door Nienke zelf gefokt en opgeleid. Een enthousiaste Nienke is er helemaal beduusd van. “Nu vooral mijn paard blij houden en de komende tijd zal de focus liggen op het nog sterker maken van mijn paard”, zo vertelt Nienke. “ Een topprestatie neerzetten op het WK, dat is mijn droom”.  Met de tijden die ze nu rijdt in de PP1 zou ze wel eens de grote verrassing op de WK IJslandse Paarden in Oirschot kunnen zijn dit jaar.

Youth Rider Leonie van Eijken

Ook voor de 20-jarige Youth Rider Leonie van Eijken uit Datteln (Duitsland) die de Nederlandse nationaliteit heeft en uitkomt voor Nederland, was de blijdschap groot. Met een puntentotaal van 5.87 (de WK norm is 5.8) in de vijfgangenproef F1 (sportklasse A) heeft ook zij een WK ticket in de pocket. Met Snerpa vertegenwoordigde ook zij twee jaar geleden Nederland tijdens de WK in Herning. Leonie is nog niet tevreden over haar prestaties: ”Helaas loopt het nog niet zo goed als 2 jaar geleden. Dat is ook niet verwonderlijk want Snerpa heeft dit jaar zes maanden stil gestaan in verband met mijn studie in Milaan”. “Ik heb nog twee  maanden om aan de foutjes te werken en de tölt weer te verbeteren, dat moet lukken. Vooral veel in het bos en in de heuvels rijden, en niet veel op de wedstrijdbanen. Ik wil absoluut dat Snerpa er zin in heeft als wij op de WK zijn!”

Oud wereldkampioen Siggi Mar

Voor  de 52-jarige Sigurður Marinusson (Siggi Mar) uit Camperduin met Frabín frá Fornusöndum verliep de 2de selectiewedstrijd minder succesvol.  Hij kwam gisteren in de PP1 net 0.097 te kort om ook zijn WK deelname veilig te stellen. Gelukkig zijn er nog 2 selectiewedstrijden voor hem om wel die deelname dichtbij te brengen. Overigens zette hij een uitstekende tijd neer in de PP1 waarmee hij het brons behaalde.

Nederlandse equipe voor de Wereldkampioenschappen

Het betekent in ieder geval dat er werk aan de winkel is voor de andere potentiële WK deelnemers. Zij slaagden er dit weekend niet in om de vereiste hoge WK drempels te rijden en zullen zich prepareren voor de 3de selectiewedstrijd in Wortel van 30 juni t/m 2 juli en de laatste mogelijkheid de Nederlandse Kampioenschappen in Exloo van 14 t/m 17 juli. Een WK ticket is nog geen garantie voor deelname aan de WK. Als het aantal ruiters dat voldoet aan de WK norm, de maximaal mogelijke afvaardiging overstijgt, zullen nog moeilijke keuzes gemaakt moeten worden. De Nederlandse equipe neemt deel met maximaal twaalf ruiters (7 volwassenen en 5 jeugdruiters) in Oirschot (WK IJslandse Paarden is van 9 t/m 13 augustus).

Bjartur fra Aquadraat geblesseerd

Voor de 32 jarige Yoni Blom uit Veghel had 2017 niet slechter kunnen beginnen. Haar hengst Bjartur fra Aquadraat, met wie ze in 2015 bij de World Tölt in Odense nog verdiend tweede werd, is  geblesseerd door een voetverdraaiing en zijn revalidatie zal ruime tijd in beslag nemen. Met de consequentie dat deelname aan de WK uitgesloten is voor haar met Bjartur. Yoni vormt met Bjartur een sensationele combinatie die in binnen- en buitenland een grote bekendheid heeft. Ook in 2015 vertegenwoordigde deze combinatie Nederland tijdens de WK in Herning.

Foto: Lutra Photos, Taeke Otter

 

Alle gouden medaillewinnaars IJRN Internationaal 2017 op een rij

TŐLTPROEVEN

T1  töltproef Sportklasse A
Odette Nijssen uit Roggel met Huld frá Hæli (score 6,67)

T2 töltproef Sportklasse A
Anne-Jet White uit Rijs met Silfri frá Hákoti (score 6,50)

T3 töltproef Sportklasse B
Jemimah Adams uit Dorset (Engeland) met  Kolbeinn frá Efri-Rauðalæk (score 6,22)

T4 töltproef Sportklasse B
Noortje Grégoire – de Laat uit Koedijk met Birta frá Hofi I (score 6,08)
Youth Riders: Demi Brummel uit Vaassen met Erlingur van ´t Ilperveld (score 6,07)

T5 töltproef Sportklasse C
Myrte van Kamp uit Benneveld met Mörk frá Fléttuvöllum (score 5,34)

T7 töltproef Sportklasse D
Rena Holthaus-Bosma uit Spier met Seifur frá Hrauni (score 6,00)
Youth Riders: Robin Riphagen uit Rijswijk met Katla frá Wetsinghe (score 5,59)

T8 töltproef Sportklasse D
Merel Maas uit De Rijp met Ýra van ´t Schermereylandt (score 5,09)

VIERGANGENPROEVEN

V1 Viergangenproef Sportklasse A
Odette Nijssen uit Roggel met Huld frá Hæli (score 6,37)

V2 Viergangenproef Sportklasse B
Volwassenen: Jemimah Adams uit Dorset met Fjölnir frá Eyri (score 6,07)
Youth Riders: Manon de Munck uit Raamsdonk met  Liður fra Slippen (score 5,90)

V3 Viergangenproef Sportklasse C
Volwassenen: Marianne Timmerman-Alberts uit Overloon met Prinsessa van ´t Slingerbos (score 5,47)
Youth Rider: Marlous Wester uit Lollum met Gjálp frá Árbakka (score 5,23)

V5 Viergangenproef Sportklasse D
Volwassenen: Manuela Hendriks uit Balen met Kveldroði frá Hásæti (score 5,09)
Youth Riders: Jet van de Hoeve uit Ruinen met Skolla frá Niðurlandi (score 4,93)

VIJFGANGENPROEVEN

F1 Vijfgangenproef Sportklasse A
Mieke van Herwijnen uit Beek-Ubbergen met Ómar frá Vestri-Leirárgörðum (score 6,40)

F2 Vijfgangenproef Sportklasse B
Jemimah Adams uit Dorset met Háfeti frá Hurðarbaki (score 6,10).
Youth Riders: Roaske Kompagne uit  Dohm-Lammersdorf (Duitsland) Adam frá Efri-Skálateigi  (score 5,59)

TELGANGPROEVEN

P1 Telgangren over 250 meter
Wegens onweer geen doorgang

P2 Speedpace over 100 meter
Annefloor Bouman uit Yde met Kná frá Kálfsstöðum (score 6,45)

PP1 Telgangproef
Nienke Schaafsma uit Wageningen met Nátt frá Hefill (score 7,71)