Friese hengsten starten verrichtingsonderzoek in Exloo

Friese hengsten starten verrichtingsonderzoek in Exloo

5 hengsten doorverwezen naar tweede deel CO – 11/11/2017

Zaterdag zijn vijf van de tien hengsten doorverwezen naar het tweede deel van het Centraal onderzoek, in de aangespannen disciplines. Dit gebeurde onder een opvallend grote publieke belangstelling. De vijf resterende hengsten zullen de komende vier weken voorbereid worden op de eindbeoordeling die op 9 december zal plaatsvinden.

Uitslagen

 

Het Hippisch Centrum Exloo herbergt de komende 70 dagen 23 Friese hengsten die zullen deelnemen aan het verrichtingsonderzoek. Voorheen gebeurde dat in Ermelo, maar de test voor toekomstige dekhengsten is nu voor het eerst in Drenthe.

De jonge hengsten zijn via de hengstenkeuring aangewezen voor het verrichtingsonderzoek, dat onder leiding staat van trainingsleider Koos Naber. Ze worden 70 dagen getest op hun geschiktheid. Er zitten ook twee hengsten uit Drenthe bij, in eigendom van vader en zoon Werd en Olaf Visser uit Spier.

De 23 hengsten werden tijdens de aanlevering in prima conditie voorgesteld. Twee hengsten konden na het veterinaire onderzoek (nog) niet ingecheckt worden. Deze hengsten mogen tijdens de uitgestelde aanlevering, over twee weken, opnieuw aangeboden worden. Het gaat om de 6-jarige Kije (Dries 421 x Feitse 293) en de 4-jarige Sake (Sipke 450 x Jasper 366).

Tijdens de aanleveringsdag vond tevens de beoordeling plaats van de vier Sporthengsten, voor deelname aan het verkorte hengsten. De hengstenkeuringsjury wees geen van deze hengsten aan, zo meldt het stamboek KFPS.

De beide eindbeoordelingsdagen zullen dit jaar weer op zaterdag gaan plaatsvinden, discipline rijpaard: 11 november en de aangespannen disciplines op 9 december.

Bron: stegen.net

 

Tijdschema, Exloo 9 december 2017

 

Tijd Rubriek Locatie
10.00 uur Tuigen Centraal Onderzoek hengsten Outdoor
11.00 uur KFPS sportcompetitie tuigen, h/r ervaren Indoor
11.15 uur Dressuurdemonstratie Judith Pietersen Indoor
11.30 uur KFPS sportcompetitie tuigen, merries Indoor
11.45 uur Pauze Indoor
12.15 uur Mennen Centraal Onderzoek hengsten Indoor
13.00 uur KFPS sportcompetitie tuigen, Young Riders Indoor
13.15 uur Hippiade kampioenschap tuigen, damesklasse Indoor
13.35 uur KFPS sportcompetitie tuigen, h/r onervaren Indoor
13.50 uur Bekend maken uitslag Centraal Onderzoek Indoor