Nieuws

Afgelopen weekend organiseerde Stoeterij Fitjar een kwalificatie dag voor sport A en sport B ruiters.  Combinaties (sport B) die op deze dag de sport A norm behaalden, konden dezelfde dag nog starten in de sportklasse A. Een mooie voorbereiding op het NK dit jaar dat van 12 t/m 14 juli in Exloo georganiseerd wordt.

Veertig combinaties vanuit heel Nederland verschenen aan de start. In het oog springend waren de successen van Inge Frieling en Pim van der Sloot. Beiden woonachtig in Drenthe.

De zeer ervaren sportruiter Inge Frieling uit Gieten,  liet met de merrie Timbiltá frá Stjórnarhofi een indrukwekkende T2 töltproef  zien waarmee ze verdiend 1ste werd.  Inge startte deze proef voor de eerste keer in deze combinatie.  “Best spannend en niet helemaal vlekkeloos” aldus een bije Inge, die met een  schitterende score van 6,33  haar visitekaartje afgaf voor het wedstrijdseizoen dit jaar.

De 32-jarige Pim van der Sloot uit Benneveld liet een zeer indrukwekkende T1 töltproef zien met de door Pim zelf opgeleide 8-jarige merrie Mynt frá Fléttuvöllum.  “Mynt, gefokt door Saskia Rensen en Anton van Kamp is bezig aan haar derde wedstrijdseizoen en nog volop in ontwikkeling” aldus een trotse ruiter. Met een score van 6,53 behaalde Pim overtuigend de 1ste plek, vóór Cunera Rauwerda (Weesp) met Geysir frá Skoti en Vera van Praag Sigaar (Noord-Sleen) met Fitja-Hljómur frá Oddhóli. Zij waren goed voor respectievelijk de 2de en 3de plek.  

 

F1 vijfgangenproef sportklasse A

De eveneens in Drenthe woonachtige Aly van der Veen-de Boer (Ruinerwold) liet met Njóli frá Oddhóli een mooie stabiele vijfgangenproef zien die terecht met een score van 5,80 de 1ste plaats opleverde. In deze proef tellen de punten voor de telgang en de tölt dubbel.  Rena Holthaus-Bosma uit Spier -de Nederlands Kampioen in de F2 (vijfgangenproef sportklasse B) van 2018- veroverde met Seifur frá Hrauni (score 5,70) de 2de plaats.

 

Sport A norm behaald

Twee combinaties zijn er in geslaagd de sport A norm te behalen en mogen voortaan uitkomen in de hoogste sportklasse. Annette van Vollenhoven uit Overasselt behaalde met Fönix von Berlar een puntentotaal van 6,1 in de V2 viergangenproef sportklasse B (norm sportklasse A is  6,0). Anna Brüggemann behaalde met Hafberg frá Hólum een puntentotaal van 5,87 in de F2 vijfgangenproef sportklasse B waarmee ze nipt de norm voor de sportklasse A behaalde (die is 5,8).

 

Fitjar Kwalificatiedag

Deze kwalificatiedag was speciaal georganiseerd in Noord-Nederland om ruiters de mogelijkheid te bieden én de sportklasse A norm  te behalen én de proef in deze zwaarste sportklasse dezelfde dag nog te rijden. Met prachtig zonnig weer afgelopen weekend was het een goed en gezellig toeven voor de deelnemers waar de trailers, campers,  paarden in  een prikwei, stoeltjes en publiek naast de baan en de heerlijke versnaperingen voor een vakantie-achtige sfeer zorgden.

 

Agenda Stoeterij Fitjar

Fitjar 2019                22 & 23 juni 2019

 

Foto’s: Lutra Photos, Taeke Otter